вторник, 16 септември 2008 г.

Какво друго може да се случи? (част 2)

Ами нататък?

5. Началото на моя край (откровения.ком) / (авторите.ком) / (хулите.нет)
- Тук исках да кажа няколко думи за благородството да сме коректни към другите хора. Не просто да следим нашите си собствени желания, а да мислим, кое е най-добро за всички. Понякога не е толкова лесно - повечето пъти, хората искат и се нуждаят от нещо, което би наранило нас. Така действа егоизма - все някой трябва да бъде наранен, за да може друг да е щастлив. И всеки прави този избор и решава какви ще са приоритетите му.
<цитат>
И може би сега се надявам:
"За всичките болки знай"
Сега благородството ми става
началото на моя край...

6. Следващ (откровения.ком) / (авторите.ком) / (хулите.нет)
- Понякога се замислям за отношенията между хората и колко изкуствени могат да бъдат те. Да крепиш нещо, просто защото не си достатъчно смел да го премахнеш, макар и да знаеш, че лъжите ще донесат повече болка, отколкото истината. Но колко хора могат да казват истината, както трябва? И така взаимоотношенията вървят като коловоз - едно идва, друго си отива, без никаква идея за промяна на държанието на дадени индивиди. Предполагам те предпочитат да се отнасят така и с тях?
<цитат>
И думите, които един въз друг ползваме,
сега са изтъркани без смисъл като карти.
Не че аз не мога да те победя с козове,
а просто защото чувстваме тази игра стара.

7. Мръсник (откровения.ком) / (авторите.ком) / (хулите.нет)
- Написах това стихотворение непосредствено след "Следващ" и един вид го направих продължение. Може би хората виждат в другите, това което искат да видят, без да се интерсуват дали практически е добро или зло. Те просто държат да има даден стереотип в отношенията и ги перверзират до голяма степен, с цел - липса на проблеми. Но дали всеки може да бъде такъв, за да се хареса на другие?
<цитат>
Та, това ще да бъде последния миг,
преди да изчезна от себе си и да те намразя.
Заради тебе днес станах мръсник
и ще се стремя със всички сили да те накажа.

8. И съм малко лиричен (откровения.ком) / (авторите.ком) / (хулите.нет)
- Това стихотворение, затваря трилогията на предишните 2. Просто бях сигурен, че не съм казал всичко, което искам. И трябваше да обобщя идеите си в нещо кратко и разбираемо. Това е стихотворение за стихотворенията. За това, как и защо избирам да обсъждам тези теми в стихове, а не по друг начин. И мисля, че основното послание на трилогията - лицемерието и фалша на хора тук липсва за сметка на друго важно послание - какво мисля аз над тези неща, а не принизен до тях.
<цитат>
Не съм никога обичал страданията
или да докосвам болката с тънка игла.
И тук при мен нараства желанието
да се освободя от всичкия този товар.

Няма коментари: